top of page

Kayropraktik Nedir?

Kayropraktik” yunanca bir kelimedir; chiro (el) ve practic (uygulama) kelimelerinden oluşmaktadır. Yani el ile yapılan tedavi anlamına gelmektedir.

El ile yapılan bu tedavide tedavinin temelini omurganın manipülasyonu oluşturduğu için çoğu yerde “manipülasyon” yada “omurganın manipülasyon tedavisi” olarak ta bilinmektedir. Halk arasında “çekme” olarak bilinen tedavinin bilimsel ve daha komplike olarak uygulanan şeklidir. 2012 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları arasında gösterilmiştir.

İngilizce’de‘Chiropractic’olarak yazılır.‘ Şiropraktik ’‘Kiropraktik’gibi isimlerle telaffuz edilse de Türkiye’de kabul gören ismi‘Kayropraktik’tir.

Vücudun kendi kendini iyileştirme yeteneği olduğunu vurgulayan bu yöntem vucuttaki bozulan yapıyı el ile eski haline getirmek suretiyle o bölgeye tekrar kan akışı sağlamak ve oradaki dokuları vucüdun iyileştirmesine izin vermektir.

Kayropraktik tedavi çok eskilerden beri kullanılmasına bilinmesine rağmen modern tıbbın gelişmesiyle birlikte arka plana atılmış bir yöntemdir. Bu tedavi geleneksel kökene sahip insanlık tarihi boyunca gelişerek gelmiştir fakat modern aletler kullanılmadığı için kullanırlığını kaybetmiştir.

2000’li yılların başından itibaren yavaş yavaş gündeme gelmeye başlamış ve modern tıp dünyası da bu tedaviyi görüp tanıdıkça ve etkilerini gördükçe onu tanımaya ve anlamaya çalışmıştır. Teknolojik aletlerin de yardımıyla birleştirilerek tedavilerin modern bilim ile entegresi sağlanmıştır.

Kayropraktik tedavinin yani omurganın manipülasyon tedavisinin esas amacı,omurganın dizilim bozukluğunun giderilmesi ve vücudun fonksiyonlarının düzenlenmesidir.



507 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page